• Imprimeix

Mengem futur

L'informe del CADS proposa l'adopció d'una estratègia alimentària que s’emmarca en el compromís pel compliment de l’Agenda 2030.

Portada informe 'Mengem futur'

L’alimentació de la població ha estat sempre una qüestió cabdal per a la major part de governs i la comunitat internacional. Això no obstant, actualment al món encara hi ha 821 milions de persones que pateixen fam, mentre un terç del menjar que es produeix es perd o es llença. Així mateix, es preveu que l’any 2050 la població mundial arribarà als 9.800 milions d’habitants, fent incrementar un 60 % la demanda d’aliments en un planeta afectat pel canvi climàtic.

Aquest context planteja reptes mundials molt importants, també per a Catalunya. En l’informe Mengem futur el CADS reflexiona sobre aquestes qüestions i analitza el sistema alimentari del nostre país, tant pel que a la manera de proveir-nos com al model de consum. L’informe estudia, entre altres, la situació del sector productor i dels intercanvis internacionals d’aliments, l’evolució en els hàbits alimentaris que ens han portat a consumir més calories, més carn i més productes processats que una dècada enrere o les dificultats econòmiques que tenen algunes persones per accedir a una alimentació adequada.

Així mateix, proposa un conjunt de recomanacions que afecten diversos àmbits i actors de la cadena alimentària per assegurar que a mig i llarg termini tothom pugui accedir una alimentació saludable, nutritiva i suficient.  

L'informe Mengem Futur s'ha elaborat amb la participació de destacats experts en matèria alimentària i ha estat dirigit per tres consellers del CADS: Carles Ibáñez, investigador i coordinador de l’Àrea d’Agrosistemes i Medi Ambient de l’Institut de Recerca en Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Joan Vallvé, ex-conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i Montserrat Viladrich, catedràtica del Departament d'Administració d'Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals de la Universitat de Lleida.

Data d'actualització:  20.12.2018