• Imprimeix

'Cap on anem?', una exposició audiovisual sobre els refugiats climàtics

22/02/2017 12:02
Cap on anem?

Després de recórrer grans ciutats del món, l’exposició ‘Cap on anem? Les conseqüències humanes de l’augment del nivell del mar’ s'instal·la al Recinte Modernista de Sant Pau a Barcelona fins al 17 de març de 2017. La mostra és un projecte del fotògraf holandès Kadir van Lohuizen comissariat per Jeroen de Vries. 

'Cap on anem?' és un assaig fotogràfic visceral i visual sobre el patiment de les persones que perden les seves terres i les seves fonts d’ingressos com a resultat de l’augment del nivell del mar i l’erosió costera. La instal·lació proporciona una àmplia informació visual de com el canvi climàtic ja està afectant les comunitats que resideixen a territoris tan diversos com Groenlàndia, Kiribati, Fiji, Bangladesh, les illes Carteret de Papua Nova Guinea, l’arxipèlag Guna Yala de Panamà, Regne Unit i els Estats Units d’Amèrica.

Com a resultat, el visitant percebrà les complexitats immenses que s’associen al desplaçament forçós de persones, així com les implicacions que aquests moviments comporten per als drets humans.

La presència de l’exposició al Recinte Modernista és fruit de la col·laboració establerta entre la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i ONU-HABITAT/CRPP, i compta amb el suport del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, a través del CADS.

L'exposició va ser inaugurada el 17 de febrer de 2017, després de la conferència Climate futures: Financing the Low-carbon Energy Transition, i va comptar amb la participació de:

  • Kadir van Lohuizen, fotoperiodista.
  • Dan Lewis, director del Programa de Ciutats Resilients d’ONU Habitat.
  • Arnau Queralt i Bassa, director del CADS.

 

Cap on anem?

A causa del canvi climàtic, les glaceres de tot el món estan en retrocés i la massa de gel de Groenlàndia i de l’Antàrtida s’està fonent a un ritme creixent. Fins ara, la raó principal ha estat l’augment de l’aigua del mar a causa de l’escalfament de l’oceà. Però el desglaç del casquet glacial, sobretot a Groenlàndia i l’Antàrtida, és ara una altra de les causes principals. L’erosió de la costa, les inundacions i les marees molt més freqüents i fortes forcen la població a abandonar les seves cases. Així doncs, ha arribat el moment que la humanitat comenci a preparar-se per al més gran desplaçament de la història?

El cost humà futur de l’augment del nivell del mar és dramàtic. La totalitat de la població de la República de Kiribati, per exemple, haurà de traslladar-se, mentre que s’estima que a Bangladesh, entre ara i l’any 2050, desenes de milions de persones hauran de desplaçar-se a zones més altes, àrees que ja es troben densament poblades. Ningú no sap on aniran. A la costa est dels Estats Units el nivell del mar està pujant de mitjana tres vegades més que a la resta del món. Es preveu que grans nuclis urbans com Miami Beach hauran de ser evacuats abans de l’any 2060.

Cap on anem? proporciona una àmplia informació visual de com el canvi climàtic ja està afectant llocs habitats: Groenlàndia i les glaceres que es fonen, Kiribati, Fiji, les illes Carteret a Papua Nova Guinea, Bangladesh, l’arxipèlag Guna Yala a Panamà, el Regne Unit i els Estats Units d’Amèrica. Abans que el mar inundi permanentment territoris sencers, l’aigua del mar avança cada vegada més cap a l’interior, impedint que la terra sigui fèrtil i que l’aigua sigui potable. L’exposició mostra tant a gent que encara viu a les àrees afectades, com també aquelles persones que ja s’han traslladat a territoris més segurs.

Cap on anem? subratlla les complexitats immenses associades amb el desplaçament forçós de persones, així com les implicacions que comporten per als drets humans.

El Recinte Modernista de Sant Pau acull aquesta exposició fins al 17 de març de 2017