• Imprimeix

El CADS participa activament a la 25a reunió anual de la xarxa europea de consells assessors en medi ambient i sostenibilitat

17/10/2017 13:10
Arnau Queralt obre la conferència de la xarxa EEAC

El passat 12 d’octubre, una delegació del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) va participar a Maastricht a la 25a conferència anual de la xarxa European Environment and Sustainable Development Advisory Councils (EEAC). La conferència, titulada “Towards the 2030 Agenda and beyond: European cooperation within a new citizens–science–policy interface”, va ser inaugurada per Jan Jaap de Graeff, president del Consell per al Medi Ambient i les Infraestructures d’Holanda, i per Arnau Queralt, director del CADS i president de la xarxa EEAC. La representació del CADS estava encapçalada pel seu director i dos dels seus consellers, el Dr. Pep Salas i la Dra. Miranda Schreurs.

La conferència, que coincidia amb el 25è aniversari de la xarxa EEAC, va comptar amb la presència dels seus fundadors i de representants d’alt nivell dels consells assessors d’Alemanya, Bèlgica, Finlàndia, Flandes, França, Països Baixos, Hongria, Irlanda, Luxemburg i Portugal. Durant la jornada, els ponents van reflexionar amb el públic assistent sobre el funcionament dels mecanismes de relació entre ciència, política i societat en una Europa amb un clima polític i social canviant.  A partir d’aquí es va analitzar el rol actual i futur dels consells assessors en medi ambient i desenvolupament sostenible europeus dins el marc de referència de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, aprovada per Nacions Unides el setembre de 2015.

Els missatges principals de la conferència van ser els següents:

  • En les polítiques ambientals i de sostenibilitat s’està produint un canvi en els mecanismes de governança, passant de la regulació top-down al treball en xarxa. L’EEAC i els seus consells membres, integrats per científics i professionals, estan preparats per adaptar-se a aquest canvi i treballar més enllà dels límits i compartiments institucionals.
  • Les polítiques per al desenvolupament sostenible no només requereixen una sòlida base d’evidències científiques, sinó també la visió i l’experiència dels diversos actors que integren la societat (ciutadans, empreses, ajuntaments, etc.). Això requereix repensar la interfase entre Ciència i Política. És per aquest motiu que els membres de l’EEAC es van comprometre a aplicar enfocaments més transparents a l’hora d’assessorar els seus governs i parlaments, a utilitzar mecanismes de diàleg reforçat entre científics, ciutadans i reguladors (des de taules de discussió fins a sistemes més avançats, a imatge de les plataformes IPCC i IPBES), així com a impulsar experiències de ciència ciutadana.
  • L’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides (ODS) requereix d’institucions inclusives, efectives i responsables. A escala europea, l’impuls de l’Agenda 2030 requereix d’una cooperació renovada i inspiradora entre els diversos actors institucionals, més enllà de la seva escala d’actuació i de les seves competències.
  • L’economia circular, l’aigua, l’alimentació i els usos del sol, el finançament per al desenvolupament sostenible, el canvi climàtic i la transició energètica són alguns dels àmbits prioritaris per a garantir l’assoliment dels objectius de l’Agenda 2030. Per tant, són prioritaris per l’actuació dels consells assessors membres de la xarxa EEAC.

La conferència va comptar amb més de 100 assistents provinents de consells assessors en medi ambient i sostenibilitat, institucions de recerca, organitzacions de la societat civil organitzada i governs estatals i regionals d’arreu d’Europa. Cal destacar-ne també la presència d’una representació de joves, designats per cadascun dels consells assessors de la xarxa EEAC, que van aportar la seva visió sobre com assolir una Europa més sostenible el 2030.