• Imprimeix

El Dia Mundial de l'Alimentació presentem l'informe 'Mengem futur'

L'informe del CADS proposa l’elaboració d’un Pacte nacional per a la política alimentària i l'adopció d'una estratègia alimentària interdepartamental, que s’emmarca en el compromís pel compliment de l’Agenda 2030.

03/10/2018 17:10
portada informe mengem futur

El proper 16 d'octubre, Dia Mundial de l'Alimentació, el CADS presenta l’informe 'Mengem futur' al Palau de la Generalitat. L'informe proposa un Pacte nacional per a la política alimentària i una estratègia alimentària per avançar vers un sistema alimentari productiu, sostenible, resilient, saludable, responsable i d'accés universal per a Catalunya.

La presentació es farà en el marc d'una jornada organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, on també es debatran els reptes del sector agroalimentari en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, s’exposaran els avenços en la quan la quantificació de les pèrdues i el malbaratament alimentari a Catalunya i es compartiran experiències internacionals i catalanes en la prevenció i reducció de les pèrdues alimentaries al sector primari.

La jornada és gratuïta, però cal inscriure’s a través del següent formulari.

Informe del CADS 'Mengem futur'

El sistema alimentari de Catalunya està subjecte als canvis que es produeixin en el mercat mundial d'aliments. Moltes institucions internacionals alerten del risc d'una crisi alimentària global de gran magnitud que seria provocada principalment per un increment molt significatiu en la demanda d'aliments –estimat en un 60% per la FAO-. El creixement accentuat de la població, un augment de poder adquisitiu d'àmplies capes de la població als països en vies de desenvolupament i el canvi de dieta que això pot comportar en serien les causes. A aquests fenòmens s'hi sumen els impactes del canvi global sobre la producció agroalimentària i l'escassetat de recursos naturals cada cop més evident.

A Catalunya, la pressió de la societat sobre els recursos i el model de consum també condicionen en gran mesura el sistema productiu. Per això l'informe Mengem Futur del CADS planteja un acord amb tots els actors del sistema alimentari català que es desenvolupi una estratègia de caràcter interdepartamental i intersectorial. Aquesta estratègia ha de tenir com a objectius mantenir la capacitat productiva del sistema alimentari, avançar cap a mètodes de producció més sostenibles, reforçar la resiliència del sistema alimentari al canvi global, impulsar les dietes més saludables d'acord amb la tradició de la dieta mediterrània, reduir el malbaratament alimentari i la generació de residus, vetllar perquè tothom pugui accedir a una alimentació en quantitat i qualitat suficient i incentivar la recerca i les pràctiques d'innovació al sector.

L'informe Mengem Futur s'ha elaborat amb la participació de destacats experts en matèria alimentària i ha estat dirigit per tres consellers del CADS: Carles Ibáñez, investigador i coordinador de l’Àrea d’Agrosistemes i Medi Ambient de l’Institut de Recerca en Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Joan Vallvé, ex-conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i Montserrat Viladrich, catedràtica del Departament d'Administració d'Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals de la Universitat de Lleida.