• Imprimeix

Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya

Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya

Què és?

El Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya (TICCC) analitza l’estat del clima i la seva evolució recent i futura a Catalunya, tant des del punt de vista de les seves bases científiques com en relació als diversos subsistemes naturals i sectors socioeconòmics.

Es tracta d’un informe independent des del punt de vista científic, d’abast català (amb les necessàries referències a context global i europeu), i que té una voluntat de màxima cobertura temàtica i de servei als diversos actors del país.

Per què?

L’objectiu del TICCC és analitzar l’estat i l’evolució recent i futura del clima a Catalunya i mantenir el caràcter pioner amb què va néixer el 2005 pel que fa a l'intent de regionalització de les anàlisis i projeccions fetes a escala mundial i europea per institucions com l’Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) de les Nacions Unides o l'Agència Europea del Medi Ambient.

Qui l’impulsa?

El TICCC està impulsat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans, amb la col·laboració del Grup d’Experts en Canvi Climàtic de Catalunya (GECCC).

Qui hi ha participat?

El TICCC compta amb la participació de més de 140 autors i 40 revisors, tots ells científics i experts tècnics rellevants en la matèria procedents dels principals centres de recerca i universitats del nostre país.

Qui hi ha col·laborat?

El TICCC compta amb la col·laboració del Grup d’Experts en Canvi Climàtic de Catalunya. L’edició i la difusió del TICCC han estat possibles gràcies a la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.

Com s’estructura?

El TICCC està integrat per 24 capítols, distribuïts en 4 parts, seguits d’un epíleg jurídic on s’analitza els resultats de les negociacions internacionals sobre canvi climàtic, des de Kyoto a la COP21 de París, així com el Projecte de llei de canvi climàtic que s’està tramitant al Parlament de Catalunya.

Les institucions impulsores de l'informe han posat a l'abast dels lectors un resum executiu, que no és una síntesi estricta de l'informe, sinó un document elaborat de bell nou amb finalitats divulgatives, en el qual s'han seleccionat els missatges més rellevants que es desprenen del TICCC. El resum executiu del TICCC també està disponible en anglès, francès i castellà.

Accés al contingut de l'informe 

Podeu consultar l'informe complet a través d'aquest enllaç. Així mateix, podeu consultar per separat cadascun dels seus capítols a través dels desplegables que apareixen a continuació:

1. El balanç global de carboni i els escenaris d'estabilització del canvi climàtic. Josep Canadell Gili. 


2. Balanç de carboni: emissions de gasos amb efecte d'hivernacle a Catalunya. José M. Baldasano Recio.


3. Balanç de carboni: els embornals a Catalunya. Jordi Vayreda, Javier Retana, Robert Savé, Inmaculada Funes, Maria Teresa Sebastià, Eva Calvo, Jordi Catalan i Meritxell Batalla.


4. Evolució recent de la temperatura, la precipitació i altres variables climàtiques a Catalunya. Javier Martín-Vide, Marc Prohom Duran i Montserrat Busto. Col·laboradors: Josep Pascual Massaguer i Jordi Camins.


5. Projeccions climàtiques i escenaris de futur. Josep Calbó Angrill, María Gonçalves Ageitos, Antoni Barrera Escoda, Javier García-Serrano, Francisco Doblas-Reyes, Virginie Guemas, Jordi Cunillera i Vicent Altava Ortiz. 

6. Riscos d'origen climàtic. Maria del Carme Llasat Botija, Jordi Corominas, Carles García Sellés, Pere Quintana Seguí i Marco Turco. 


7. Recursos hidrològics. Josep Mas-Pla, Ramon J. Batalla, Àngels Cabello, Francesc Gallart, Pilar Llorens, Diana Pascual, Eduard Pla, Laurent Pouget, Anabel Sànchez, Montserrat Termes i Laura Vergonyós. 


8. Sistemes costaners i dinàmica litoral. Agustín Sánchez-Arcilla, Vicente Gracia, Joan Pau Sierra, Manel García-León i César Mösso. 


9. Ecosistemes terrestres. Josep Peñuelas, Jordi Sardans, Iolanda Filella, Marc Estiarte, Joan Llusià, Romà Ogaya, Jofre Carnicer, Mireia Bartrons, Albert Rivas-Ubach, Oriol Grau, Guille Peguero, Olga Margalef, Sergi Pla, Constantí Stefanescu, Dolores Asensio, Catherine Preece, Lei Liu, Aleixandre Verger, Laura Rico, Adrià Barbeta, Ander Achotegui-Castells, Albert Gargallo-Garriga, Dominik Sperlich, Gerard Farré-Armengol, Marcos Fernández-Martínez, Megan Popkin, Jennifer Albrand, Chris Wheat, Daniel Nadal, Santi Sabaté, Carles Gracia, Maria Vives, Melodia Tamayo i Jaume Terradas. 


10. Ecosistemes aquàtics continentals. Sergi Sabater, Vicenç Acuña, Ramon J. Batalla, Carles Borrego, Andrea Butturini, Marisol Felip, Emili García-Berthou, Stéphanie Gascón, Rafael Marcé, Eugènia Martí, Margarita Menéndez, Isabel Muñoz, Xavier Quintana i Francesc Sabater. 


11. Ecosistemes marins i costaners. Carles Pelejero, Joandomènec Ros i Rafel Simó.  


12. Sòls. Josep M. Alcañiz Baldellou, Jaume Boixadera i Llobet, Maria Teresa Felipó Oriol, Josep Oriol Ortiz i Perpiñà i Rosa M. Poch Claret. 

13. Sistemes agroalimentaris: agricultura, ramaderia i pesca. Maria Teresa Sebastià, Josefina Plaixats, Jaume Lloveras, Joan Girona, Nuno Caiola i Robert Savé. Col·laboradora: Rosa Llurba. 


14. Energia. Ramon Garriga i Josep Maria Serena. 


15. Indústria. Àlvar Feliu Jofre i Jaume Josa i Pons. 


16. Turisme. Rosa Maria Fraguell Sansbelló, M. Belén Gómez Martín, Joan Carles Llurdés Coit, Carolina Martí Llambrich, Anna Ribas Palom i David Saurí Pujol. 


17. Residus i recursos. Xavier Gabarrell Durany, Ramon Farreny Gaya, Xavier Font Segura, Carles Martínez Gasol, María Eugenia Suárez Ojeda, Joan Rieradevall i Gara Villalba. 


18. Salut. Xavier Basagaña, Èrica Martínez, Krijn Paaijmans i Jordi Sunyer. 


19. Transport, mobilitat i logística. Francesc Robusté i Miquel Estrada. 


20. Territori i espai urbà. Xavier Mayor Farguell, Júlia Barba Miralpeix i Clara Montaner Augé. 


21. La interacció entre els sistemes naturals i els humans en les àrees més vulnerables al canvi climàtic: sistemes muntanyosos. Marta G. Rivera Ferre, Feliu López i Gelats i Bernat Claramunt. 

 

Data d'actualització:  27.09.2017