• Imprimir

Presentació de l’Estratègia europea sobre els plàstics a Barcelona

16/05/2018 11:05
Jornada Estratègia europea sobre els plàstics

Sota el títol La gestió dels plàstics a l’economia circular. Posem en marxa l’estratègia europea dels plàstics, el proper 31 de maig tindrà lloc la presentació i un posterior debat sobre l’estratègia dels plàstics que la Comissió Europea va donar a conèixer el 16 de gener d’enguany.

A Europa es generen cada any més de 25 milions de tones de residus de plàstic, dels quals menys d’un 30% es recull per a ser reciclat. La resta és incinerat o va a l’abocador i, massa sovint, acaba al mar. A més, es calcula que l’economia perd el 95% del valor dels envasos de plàstic, entre 70.000 i 105.000 milions d’euros, pel fet de ser utilitzats tan sols una vegada.

Per tal d’evitar aquests perjudicis ambientals i econòmics, l’Estratègia europea en matèria de gestió de plàstics vol transformar la manera com és concebut, fabricat i reciclat el plàstic a la UE i, d’aquesta manera, avançar en la transició cap a una economia circular, impulsada per la Comissió l’any 2015 amb el Pla d’acció Closing the loop.

L’objectiu de la nova estratègia és que el disseny i la producció dels plàstics i els seus productes permetin la reutilització, la reparació i el reciclatge, a la vegada que es desenvolupa i es promou l’ús de materials més sostenibles. La qüestió és com portar-ho a terme i quines mesures haurien d’acompanyar aquesta estratègia per assolir els seus propòsits, tant en el marc europeu com, més concretament, a Catalunya.

Per buscar respostes, l’acte comptarà amb la presència de la Sra. Joana Drake, directora general adjunta a la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, que presentarà la nova Estratègia europea sobre plàstics, i un debat posterior obert al públic amb quatre experts: Sra. Susana Gionfra, analista de l'Institute for European Environmental Policy, Sr. Josep Francesc Font, president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona, Sr. Joan Marc Simon, director executiu de Zero Waste Europe i Sr. Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya.

La jornada, que se celebrarà al Recinte Modernista de Sant Pau, està organitzada per la Representació de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i s’emmarca dins de les activitats que tenen lloc durant la Setmana Europea de Desenvolupament Sostenible.

La jornada és gratuïta, però cal confirmar assistència en aquest enllaç.